Niacinamide, özellikle son yılların aranan cilt bakım aktiflerinden biri haline geldi. Cilt üzerindeki etkileri çeşitli araştırmalarla kanıtlanan bu harika içeriği gelin yakından tanıyalım.
Niacinamide nedir?
Nikotinamid olarak da adlandırılan türkçe adıyla niasinamid, suda çözünen bir B3 vitamini formudur. Vücuttaki önemli sentezlerde görev alarak hücrelerin enerji üretiminde ve yenilenmesinde vazgeçilmez bir yere sahip. Topikal olarak uygulandığında ise cildimizde büyük bir yardımcı olarak rol alabiliyor.
Niacinamide ne işe yarar?
Cilt üzerinde sebum dengesinin sağlanmasından, leke ve yaşlanma karşıtı etkilere kadar bir çok faydasını şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Aknelerle savaşır
Niasinamid'in, sivilce problemi yaşayan ciltlerde faydalı olduğu çeşitli bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. 8 hafta boyunca %4 niasinamid kullananılan bir klinik araştırmada, niasinamidin akne sayısında ve diğer skorlarda kıyaslandığı antibiyotik ile benzer oranlarda iyileşme sağladığı gösterilmiştir.
2. Sebum dengeler
Cildin bir bölümünde veya tamamında çeşitli sebeplerle fazla yağlanma görülebilir. Mevsimsel veya hormonal olarak değişebilen bu durum siyah nokta, sivilce ve komedon gibi çeşitli cilt problemlerinin artmasına yol açar. Niasinamid cilt yağlanmasını dengeleyerek fazla sebum salgısının önüne geçer.
3. Sıkı gözenekler
Ciltteki gözenek görünümü bazen rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor. Bunun en büyük nedenleri gözenek temizliğinin iyi yapılmaması ve fazla sebum salgısının gözeneklere dolarak şişkin görünmesine neden olması. Önceki madde ile bağlantılı olarak niasinamid azalan sebum salgısıyla gözeneklerin de daha sıkı görünmesine katkıda bulunur.
4. Lekelerle savaşır ve cilt tonunu eşitler
Farklı sebeplerle oluşan kırmızı ve kahverengi lekeler inatçı ve kurtulması zor cilt problemleridir. Araştırmalarda, 8 hafta boyunca günlük olarak kullanılan %2-5 konsantrasyondaki niasinamidin, hiperpigmentasyonda önemli bir düzelme sağladığını göstermektedir. Melanin pigmentinin transferini engelleyerek leke sorununa etkili bir çözüm oluşturur. Cilt tonunu eşitleyerek daha aydınlık bir cilt görünümü sağlar.
5. Yaşlanma karşıtıdır
Yaşla birlikte cildimiz birçok yönden yavaşlama eğilimindedir. Cilt elastikiyetini arttıran ve cilt yapısı için önemli olan proteinlerin azalan miktarları daha zayıf cilt yapısı ve kırışıklık ile sonuçlanır. Niasinamid, kolajen ve diğer önemli proteinlerin üretimini arttırarak yaşlanmaya karşı önemli bir koruma sağlar.
6. Cilt bariyerini onarır
Cilt bariyeri, cildin nemli ve sağlıklı kalmasında önemli rol oynayan cildin dış tabakasına verilen isimdir. Deri hücreleri arasında bulunan çeşitli moleküllerin miktarı ve yapısı, bu bariyerin ne kadar sağlıklı olduğunu belirler. Çalışmalar, niasinamidin bu bileşenlerin sentezini artırabildiğini, bu sayede daha sağlıklı ve daha güçlü bir cilt bariyerine olanak sağlayabileceğini göstermektedir. Bu sayede cildin nem tutma kapasitesi artar, dış etmenlere karşı daha dayanıklı hale gelir ve hassasiyet gibi problemler ortadan kalkar.
Nasıl kullanılmalı?
Farklı oranlarda çeşitli ürünlerde bulunabiliyor. Öncelikle kullandığınız herhangi bir içerikte niacinamide var mı ve hangi oranda kullanılmış bunu incelemeniz faydalı olabilir. Yüksek oranda kullanıldığında bazı ciltlerde sivilce ve komedon benzeri oluşumlara neden olabiliyor. Yine oran olarak yüksek geldiğini ciltteki fazla yağlanma gibi olağan dışı tepkilerden anlayabilirsiniz. Bunu minimuma indirmek için %5 gibi bir oranla başlamanızı tavsiye ederiz.
İlk kullanımda haftada 3 gün ile başlayıp cildi alıştırabilirsiniz. Cildinizin tepkisine göre kullanım sıklığını ayarlamanız gerekebilir. İlk kullanımlarda kızarıklık, hassasiyet yapabilir, genellikle geçici bir durumdur ve cilt alıştıkça ortadan kalkar.