Yağ Bazlı Temizleyici Gerekli Mi? - miseca

Yağ Bazlı Temizleyici Gerekli Mi?

Burak Çelik tarafından tarihinde gönderildi

Eski zamanların kadim bakım ritüellerinden biridir yağ ile temizlenme. Benzer benzeri çözer mantığıyla çalışan bu uygulamadaki amaç cilt üzerindeki yağda çözünen kirlerin arındırılması ve derinlemesine temizlik sağlamaktır.

Cildi temizlemek neden bu kadar önemli?

Hepimizin cildinde gün içinde gözümüzle görmesek de kir, sebum, toz, makyaj ve ter kalıntıları birikiyor. Artan hava kirliliği ve şehir yaşamı da maalesef bu maruziyetin iyice artmasına neden oldu. Etkin bir şekilde cilt temizliği yapılmadığında çeşitli cilt sorunları da ortaya çıkmaya başlıyor. Kir ile dolan gözenekler başta siyah nokta olmak üzere komedon ve sivilce gibi birçok sorunu beraberinde getiriyor. Dolayısıyla sağlıklı ve arınmış bir cilt için etkili ve düzenli temizlik şart haline geliyor.

Peki su bazlı temizleyici yetmiyor mu?

Kısaca özetlemek gerekirse su bazlı ürünlerle yapılan tek aşamalı temizlik pek de yeterli değil çünkü cildimizde birikip gözeneklere dolan kirler etkin bir şekilde uzaklaştırılamıyor. Su bazlı ürünlerde de temizleyici ajanlar bulunuyor ama bunlar yüzeysel temizlik için faydalı. Altta kalan kirlerin yüzeye çıkması ancak yağ bazlı bir ürünle mümkün olabiliyor.

Gözenek ve kir

Kullandığımız ürünlerin arındırılması için de temizleme yağları oldukça faydalı. Örneğin hepimizin hayatında önemli bir yere sahip olan güneş koruyucuları ele alalım. Güneş kremlerinin tamamına yakını yüksek oranda yağ bazlı içerikler ve ve bazıları yağda çözünen filtreler içeriyor. Kuralı hatırlayalım “benzer benzeri çözer” yani yağ yağda çözülür. Dolayısıyla  yağ bazlı temizleme ürünü kullanmazsak güneş kremini cildimizden tamamen arındıramıyoruz. Aynı durum makyaj ürünleri için de geçerli oluyor.

Hangi temizleme yağı?

Temizleme yağı adı altında 3 farklı ürün çeşidi karşımıza çıkıyor.

"Yağ içermeyen" temizleme yağları: Bunlar temizleme yağı olarak adlandırılsa da gerçek bir yağ bazlı temizleyici değil. Ürün içerisinde su veya suda çözünen maddeler yüksek oranda bulunmamalı. Bu tarz ürünler yukarıda bahsettiğimiz faydalara tam anlamıyla sahip olamıyor.

Sadece yağlardan oluşan temizleyiciler: İçerik listesine baktığımızda çeşitli yağların bir karışımından oluştuğunu gördüğümüz bu ürünler çift aşamalı temizlikte kullanılabilir. Ciltten durulanma özelliği olmadığı için bir kaç kere nemli havlu ile ıslatıp ciltten silmek ve ardından kalıntıları uzaklaştırmak için su bazlı bir temizleyiciyle tekrar yüzü yıkamak gerekiyor.

Durulanabilir temizleme yağları: İçeriğinde bulunan doğal yağlara ilave olarak yağların suyla buluştuğunda süt kıvamına dönüşüp ciltten arınmasını sağlayan yüzey aktif maddeler içerir. Tek başına kullanılabilecekleri gibi çift aşamalı temizliğin ilk aşaması olarak da tercih edilebilir.

Yağ bazlı temizleyicilerin avantajları neler?

Temizleme işlevine ek olarak ciltte de birçok faydası mevcut. Kısaca özetleyecek olursak;

  1. Temizleme: Yağ bazlı temizleme ciltteki kir ve artıkları derinlemesine temizlemek için doğal bir yoldur. Ciltten emilmeyen makyaj ve güneş kreminin hızlı ve kolay şekilde çıkarılmasını sağlar.
  2. Nemlendirme: Bazı sabun ve temizleme ürünleri gibi yüksek pH'ya sahip olmadıkları için cildin nem dengesini bozmadan ve kurutmadan temizler. Geriye yumuşacık nemli bir cilt bırakır.
  3. Sebum dengeleme: Cilt ve gözeneklerde bulunan fazla yağı ve kiri uzaklaştırır. Zamanla ciltteki sebum salgısının dengelenmesine yardımcı olur.
  4. Gözenek sıkılaştırma: Gözeneklerin sıkı görünüm alması için öncelikle temiz olması gerekir. Tıkalı ve içi dolu gözenekler dışarıdan bakıldığında büyük görünür. Temizleme yağı, su bazlı temizleyicilere kıyasla gözenek temizliğinde çok daha etkilidir.
  5. Cilt onarımı Kaliteli ve doğal soğuk sıkım yağlar içeren bir temizleme yağı cildi besler ve canlandırır. Cildinizin esnek, yumuşak ve pürüzsüz hale gelmesine yardımcı olur.
  6. Kolay Arınma: İyi bir temizleme yağı içeriğindeki yüzey aktif ajanlar sayesinde su ile yıkanarak ciltten kolayca arınır ve yağlı his bırakmaz. Bunu da cildi kurutmadan, dengeli bir şekilde gerçekleştirir. 

← Eski Gönderi Yeni Gönderi →

Yorum

  • Temizleme yağınin ilk kutusunu bitirmek üzereyim ve cildim irite olmadı. Hassas ve karma bir cilde sahibim. Dermatit ve roza geçmişim var. Iki aşamalı temizlik ilk adımda yağı kullanıyorum ve cildim daha berrak.ikinci kez aldım. Çevremde onerdigim birçok kişi öldü. Temiz içerik ve Türk markası olması benim için ayrıca önemli.

    tarihinde Esra Günaydın

Yorum yaz

Blog

RSS
Cilt Bakımının Yükselen Yıldızı Bakuchiol - miseca
Akne Antiaging Bakuchiol Kırışıklık Retinol

Cilt Bakımının Yükselen Yıldızı Bakuchiol

Yazar Burak Çelik

Retinoidlere göre daha güvenli ve doğal bir alternatif olarak popülerlik kazanan Bakuchiol, son zamanların merak edilen bileşenlerinden biri haline geldi. Bu çok yönlü ve heyecan verici içerik ile ilgili...

Daha Fazla Oku
Leke Çeşitleri ve Leke Karşıtı Aktifler - miseca
Hiperpigmentasyon Leke Leke Karşıtı Melanin

Leke Çeşitleri ve Leke Karşıtı Aktifler

Yazar Burak Çelik

Lekeler çoğu kişinin maalesef ortak problemi. Bir anda ortaya çıkıp yıllarca ciltte misafir olabiliyor. Peki nereden geliyor bu lekeler? Gelin inceleyelim. Hiperpigmentasyon Ciltteki bazı bölgelerin fazla melanin üretimi...

Daha Fazla Oku